Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Angajatorii care au angajati cu contract individual de munca care lucreaza si in weekend, sunt obligati sa le acorde acestora un spor la salariu.
Sporul de weekend este acel spor care se acorda de catre angajator salariatilor care sunt prezenti la serviciu si in weekend. Pentru angajatii care sunt nevoiti sa lucreze si in weekend trebuie stipulat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aceasta clauza, sau sa se anexeze un act aditional prin care sa aminteasca acest lucru.
Potrivit art. 137 din Codul muncii, orice salariat trebuie sa aiba doua zile consecutive (48 de ore) de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Astfel ca, in situatia in care salariatii nu beneficiaza de repausul saptamanal, sambata sau duminica, ci in alte zile consecutive, acestia trebuie obligatoriu sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Care este cuantumul sporului de weekend?
Legislatia in vigoare nu prevede un cuantum fix al sporului de weekend, existand astfel libertate deplina a partilor in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Atentie! Acest spor de weekend se va inregistra in REVISAL.
Cum se aplica sporul de weekend?
Avand in vedere faptul ca legislatia in vigoare nu precizeaza cuantumul si modalitatea de aplicare a sporului de weekend, atat angajatorul cat si salariatii au libertatea deplina de a negocia cuantumul si modalitatea de aplicare a acestui spor de weekend, cu conditia ca aceste aspecte sa fie prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca.
Sporul de weekend poate aparea sub doua forme:
- valoare fixa;
- valoare procentuala (%).
Iata mai jos doua modalitati de aplicare a sporului de weekend daca aceasta este sub forma procentuala (%):
- procentul se va aplica la salariul brut realizat in luna respectiva;
- procentul se va aplica la salariul brut realizat doar pentru numarul de ore lucrate efectiv in weekend pentru luna respectiva.
Baza legala: Codul Muncii
Un articol foarte util!! Multumim!
Ce parere aveti despre inregistrarea in Revisal a “altor adaosuri”?
Din punctul dumneavoastra de vedere ce fel de venituri sunt cuprinse in notiunea de “alte adaosuri”? si vor fi inregistrate in Revisal?
Buna ziua, art 3 din Hotararea 905/2017 privind Revisal arata ca angajatorii prevăzuți la art. 1 completează registrul în ordinea angajării persoanelor, cu următoarele date, fără a avea caracter limitativ:… h) salariul de bază lunar brut, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, astfel cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă sau, după caz, în contractul colectiv de muncă. Asadar, din perspectiva HG 905/2017 exista obligatia completarii registrului cu alte adaosuri asa cum sunt prevazute in contractul de munca. In Codul muncii se arata la art 160 ca salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, fara a face referire la continutul adaosurilor. Ca exemplu, apreciem ca aici ar putea fi incluse procentele din vanzari pe care le poate primi un angajat sau alte bonificatii.Acestea au caracter variabil, si prin urmare ar fi imposibil de inregistrat in Revisal.